Referater 2007-2008

Debut i divisionen
3. november 2007

Bornholm 1-Frederikssund 1:

Jens Kristiansen 2443 Thomas Johansson 2219 1-0
Morten Kock Møller 2173 René Olskjær Nielsen 2092 1-0
Ib Andersen 2164 Henrik Mikkelsen 2041 1-0
Casper Radil 2080 Daniel Andersen 1960 1-0
Rune Andersen 2065 Per Lund 1935 1-0
Mikkel Toudal 1866 Thomas Larsen 1932 0-1
Jens Peter Mejlvang 1824 Kenneth Haagensen 1897 0-1
Jan Pedersen 1831 Finn Larsen 1786 1-0

Af: Thomas Larsen

Kl. 5.15 lørdag morgen……. et ukristeligt tidspunkt, hvor de fleste folk befinder sig i deres egne senge med dynen trukket godt op om ørerne. Ikke desto mindre larmer min telefon og min clockradio i skøn forening på netop dette tidspunkt. Jeg får dræbt clockradioen, og tager telefonen – det er holdleder Lundini. Vi får konstateret at ingen af os er særligt friske, men pyt med det, for vi skal til Bornholm og debutere i Divisionsturneringen efter 21 års fravær. Efter et bad, lidt at spise og et sidste internet-check af togtrafikken er jeg klar. Lundini ringer igen og meddeler at han har fået samlet de 5 mand i toget fra Frederikssund, og jeg trisser selv ned til Bagsværd st. Vores to mand fra Malmø ligger nok stadig og sover.
Heldigvis er faren for tog-/færgeaflysninger minimal i dag. Intet snevejr i sigte, og selv om det blæser lidt, så burde færgen sagtens kunne sejle. Så må vi bare håbe at selv de mindre søstærke kan klare mosten. Vi mødes som planlagt på Hovedbanen, og da svenskerne støder til i Ystad er alt i den skønneste orden. Holdlederens sædvanlige transport-bekymringer bliver gjort til skamme, og hele turen går glat. Bornholmerne er endda så rare at hente os ved færgen, så vi skal heller ikke tænke på transport det sidste stykke vej. Vel ankommet bliver vi budt velkommen af Per Rasmussen (divisionsturneringsleder og dagens kampleder) og Mester Jens.
Bornholmerne annoncerer at de giver gratis øl til kampen, og opfordrer især frederikssunderne til at tage for sig. Ren gæstfrihed, eller er der mon skumle bagtanker….? Nå, men kampen kommer hurtigt i gang, og forløber sådan cirka således:

Thomas J fik en hård debut mod selveste Jens Kristiansen – IM og tidligere Danmarksmester. Thomas vandt ganske vist en merbonde, men prisen var en hullet kongestilling, hvor Jens havde fået placeret en meget generende fribonde. Det lignede noget, som ville gå galt før eller siden, og det gjorde det så også.

René stod godt den første halve times tid…. men så mødte modstanderen op til partiet! Det var som om at René aldrig rigtigt fik chancer i partiet, og han måtte give op da modstanderens dronning var på vej til at trænge ind i stillingen.

Henrik afveg fra sin sædvanlige opstilling i en variant af fransk. Han ofrede/tabte testamentebonde på b2 og fik lidt initiativ for den. Det forduftede dog langsomt, og Henrik blev stille og roligt udspillet.

Daniel fik endnu en dyst imod Casper Radil. Daniel spillede solidt og fik afviklet til et lige slutspil. Desværre overså han en taktisk finesse og tabte den afgørende bonde.

Lund mødte også en gammel kending, Rune Andersen. Lund havde forberedt sig lidt ud fra forrige sæsons parti, og han kom da også fornuftigt ind i midtspillet. Han forsøgte med en offensiv, som Rune straffede ved at fange Lunds dronning. Han fik egentlig materiale nok for den, men stillingen var elendig og Lundinis magi fra sidste sæson var væk.

Formanden udnyttede en binding til at hapse en bonde. Jeg formåede at få afviklet til et slutspil med merbonde, hvor jeg dog skulle spille meget præcist for at få et helt point. Heldigvis valgte min modstander at spille baglæns, og jeg kunne befri min stilling og afviklet til en let vundet stilling.

Kenneth tog ved lære af formanden, og tog en bonde da modstanderen fuldstændig overså en binding. Med bonden i hånden spillede Kenneth godt og præcist, og pointet var aldrig i fare.

Finn kom lidt skidt fra åbningen, og han tabte en kvalitet på en regulær fejlberegning. Han skal roses for at kæmpe bravt, for stillingen var længe håbløs og til sidst slap chancerne da også op.

Et 2-6 nederlag var ikke ligefrem hvad vi havde drømt om, men måske en indikation af hvad vi har i vente i denne sæson. Næste kamp bliver imod Allerød, der er en af oprykningsfavoritterne.

Nogle billeder fra rejsen og kampen:
071103-1
1. og 2. bræt: Thomas J og René

071103-3
3. og 4. bræt: Henrik og Daniel

071103-4
5. og 6. bræt: Lundini og Formanden (der render rundt og fotograferer)

071103-2
7. og 8. bræt: Kenneth og Finn

071103-5
Efteranalyse på miniskakbræt mens der ventes på færgen i Rønne.

Jätte bra, Johansson!
18. november 2007

Allerød 1-Frederikssund 1:

Dennis Jørgensen 2217 Thomas Johansson 2219 0-1
Tommy B. Schmidt 2088 René Olskjær Nielsen 2092 1-0
Jesper Schultz-Pedersen 2172 Henrik Mikkelsen 2041 ½-½
Jan E. Frantsen Montgomery 2161 Daniel Andersen 1960 1-0
Thomas Schou-Moldt 2087 Per Lund 1935 ½-½
Per Settergren Sørensen 2014 Thomas Larsen 1932 ½-½
Jan T. Mortensen 2014 Kenneth Haagensen 1897 1-0
Ebbe Pagh Schultz 1917 Finn Larsen 1786 1-0

Af: Thomas Larsen

Udekamp mod Allerød. Det har vi efterhånden prøvet mange gange i de seneste år – alene 2 gange i sidste sæson. Denne gang opgaven noget sværere, da det var deres 1. hold, som vi skulle møde. Godt nok spillede vi 4-4 sidst vi mødte dem, men det er 4 sæsoner siden, og de er blevet noget stærkere siden dengang. Det er vi også, men ikke nær så meget. I sidste sæson var Allerød millimeter fra oprykning til 1. division, så det var et undertippet Frederikssund, der gik til kampen i håbet om at slippe hjem med et lille nederlag.

Thomas J afslog et tidligt remistilbud. Han var ikke kommet helt fra Malmö for at tage remis efter 8 træk. Der blev manøvreret en del for at komme i position, og modstanderen så sig nødsaget til at give en kvalitet. Trods fuskeriforsøg havde Thomas styr på partiet og hele pointet. Et godt parti af vores nye topbræt.

René’s noteringsliste nåede aldrig referentens hænder. Måske var det René selv, der sørgede for at den ikke kom videre. I hvert fald så hans kongestilling helt forfærdelig ud, og næste gang jeg kiggede forbi hans bræt kæmpede han i slutspil med en officer mindre.

Henrik mødte Jesper Schultz-Pedersen, der er kendt for at spille ret utraditionelt. Henrik havde da også forberedt sig på lidt af hvert. Det endte dog i en ret rolig variant i spansk. Henrik forsøgte med et remistilbud, der blev afslået, men Henrik havde vist nogenlunde kontrol over begivenhederne, og præcis slutspilsteknik sikrede en halv.

Daniel tog en bonde i åbningen til gengæld for noget initiativ. Det ebbede langsomt ud, og Daniel var længe den FsS’er, som så ud til at stå bedst. Først røg bonden dog på en fiks dronningemanøvre, og kort efter overså han fuldstændigt at hans dronning ville blive fanget på a2.

Lundini havde tilsyneladende udmærket styr på åbningen og han fik sin sædvanlige “måske en lille optisk fordel”. En springerafbytning udløste en interessant stilling, hvor modstanderen fik en isoleret dobbeltbonde, men den forreste af bønderne var en fribonde, så det var svært at se hvem, der havde de bedste chancer. Per forsøgte med et remistilbud, der blev afslået med ordene “Det er jo holdskak”. Per fik stillet op til angreb, og fik en enkelt chance for en vindende kombi i modstanderens kraftige tidnød. Per missede dog chancen, da han selv var på vej i tidnød, og man enedes om remis.

Formanden jubilerede med sit holdskakparti nr. 100, og lynede derudaf i åbningen, da begge spillere kendte åbningen godt. Jeg havde en tilsvarende duel mod Per Sørensen i Hillerød Bymesterskab tidligere på året. Måske gik det lidt for hurtigt, for jeg glemte et træk, og så måtte jeg kæmpe i en presset stilling i resten af partiet. Jeg fik afviklet til et slutspil med en bonde mindre, men jeg fandt det helt rigtige modspil, og formåede lige nøjagtigt at holde skansen, selv om Per forsøgte ihærdigt i 74 træk og over 5 timers spil.

Kenneth så ud til at komme rigtigt godt fra åbningen, og han fik lavet en meget generende binding af en løber foran modstanderens konge. Desværre lykkedes det ikke for ham at holde fast i initiativet, og han blev regulært udspillet i slutspillet.

Finn røg ud i en trang stilling, der krævede en del manøvrer fra begge sider. Det formåede modstanderen at finde bedst ud af, mens Finn fik spillet frem og tilbage uden rigtigt at komme nogen vegne. Det lugtede lidt af angreb imod Finns kongestilling, da han tilsyneladende smart ofrede en løber. Der var dog ikke noget i det offer og kort efter var det slut.

At komme hjem fra Allerød med 2½ point var ok uden at være prangende. Vi må håbe på at de er endnu hårdere ved de andre hold. Næste kamp bliver en ægte bundskraber imod Brønshøj 2, der kun har skrabet 3½ point sammen.

Bundkamp
9. december 2007

Frederikssund 1-Brønshøj 2:

Thomas Johansson 2219 Morten Lund Ligaard 2202 ½-½
René Olskjær Nielsen 2092 Steen Brustrup Petersen 2136 0-1
Daniel Andersen 1960 Kenneth Varberg 2090 0-1
Per Lund 1935 Klaus Yssing 2077 ½-½
Thomas Larsen 1932 Esben Christensen 2006 1-0
Kenneth Haagensen 1897 Søren Holm Jensen 1960 0-1
Finn Larsen 1786 Uffe Byrlund 1948 1-0
Lars Christensen 1732 Niels Erik Andersen 1895 ½-½

Af: Thomas Larsen

En bundkamp mellem to oprykkerhold, der kæmper for at holde sig på den rigtige stregen. Disse kampe er ofte kendetegnet af mere fight end kønt spil, knaldhårde tacklinger og ophidsede tilhængere, der forsøger at pace holdet frem til sejr. Prædikatet “bundkamp” kunne man sagtens sætte på vores kamp imod Brønshøj (tilhængerne opførte sig dog pænt). I hvert fald var det en kamp mellem nr. 7 og 8, og vi skulle helst vinde den for at holde fast i vores chancer for overlevelse.

Thomas J byttede hurtigt dronninger og havde vel en lille fordel efter åbningen. Den blev langsomt udbygget, og Thomas havde endda en merbonde undervejs. Modstanderen forsvarede sig dog godt og i kampens længste parti måtte vi nøjes med remis.

René er ikke rigtigt kommet i gang i denne sæson. Det var svært at se præcist hvor det gik galt for ham, men han fik stillet brikker lidt uheldigt op, og modstanderen fandt et effektivt og afgørende gennembrud.

Daniel har heller ikke fået meget ud af sæsonen, og det blev heller ikke til point imod den tidligere frederikssunder Kenneth Varberg. Daniel fik placeret sin springer langt fremme på brættet, og det var nærmest mærkeligt at han ikke tabte den. Han fik afviklet til et remisagtigt slutspil og tilbød remis et par gange, men med det andet remistilbud fulgte en grov fejl, der tabte en officer.

Lund formåede for anden gang i træk at presse en 2000+ spiller. Han fik “en lille optisk fordel” (et Lund’sk favoritudtryk), og formåede at skabe en fribonde. Desværre gik en vigtig centrumsbonde tabt, og man tog fornuftigt nok remis i tidnøden.

Formanden spillede galt i åbningen og blev presset helt tilbage på baglinien. Modstanderen forsøgte med en kombi (heldigvis ikke den korrekte), og fik tårn og to bønder for springer og løber. Herefter spillede jeg noget nær fejlfrit, og hapsede bønder i tidnøden, mens stillingen blev bedre og bedre indtil modstanderen gav op.

Kenneth spillede et meget lige parti, hvor han dog havde et par svækkelser. Det så ud til at han kunne holde sammen på stillingen, men så røg der lige en bonde i en kombi og stillingen faldt sammen.

Finn’s modstander gav en bonde for til gengæld at få et imponerende bondecentrum. Tilsyneladende havde Finn styr på det, og efter en række slagudvekslinger endte han med dronning og to bønder for to tårne. Samtidigt havde modstanderen tænkt sig i rablende tidnød, og efter 38. træk kunne kampleder Stefano konstatere tidsoverskridelse.

Lars’ parti var meget lige trods en del komplikationer og det kom aldrig ud over remisgrænsen. I slutstillingen havde Lars en merbonde, der dog var betydningsløs pga. uligefarvede løbere.

Et lidt ærgerligt nederlag i den vigtige bundkamp, for vi havde stillinger til at opnå mindst uafgjort. Nu ligger vi sidst, á point med Brønshøj 2 og et halvt point efter Øbro.

Det knirker lidt
13. januar 2008

Lyngby/Virum 1-Frederikssund 1:

Esben Kjems Hove 2241 Thomas Johansson 2219 1-0
Finn Vester 2146 Henrik Mikkelsen 2041 ½-½
Mikael Larsen 2007 Daniel Andersen 1960 ½-½
Torben Rønsted 2007 Per Lund 1935 ½-½
Peter Hee Lindhardt 2017 Thomas Larsen 1932 1-0
Peter Lautrup Larsen 1999 Kenneth Haagensen 1897 ½-½
Lars Hyldkrog 1903 Finn Larsen 1786 ½-½
Carsten Møller Larsen 1781 Lars Christensen 1732 1-0

Af: Thomas Larsen

Der var ingen tvivl om at der skulle kæmpes hårdt efter oprykningen til 2. division. Det er også blevet lige så svært som forventet, men vi venter også stadig på at der kommer en kamp, hvor hele holdet spiller op til sit bedste, og chancerne bliver udnyttet maksimalt. Kampen kunne sagtens være endt med sejr til os med lidt mere held (og dygtighed) i sprøjten. I stedet knirker vores overlevelseschancer lige nu lige så meget som gulvet i Lyngby-Virums spillelokaler.

Thomas J havde vist ikke en af sine bedste dage. Efter lettere suspekt åbningsspil røg der en bonde og i forsøget på at mudre vandene, så blev hans stilling bare mere og mere ringe.

Henrik tog en kort remis, men med en helt lige stilling og en højgravid kæreste derhjemme var der ikke noget at sige til at han gerne ville slutte fred hurtigt.

Daniel fik stillet sig fornuftigt og aggressivt op. Stillingen blev dog efterhånden så lukket, at remis var et logisk resultat.

Lund kom ud af åbningen med “en lille optisk bagdel” (endnu et Lundini-udtryk). Stillingen blev pludselig meget skarp, og Lund fik en gylden chance for et afgørende stød. Det blev desværre spillet lige et træk for sent, og modstanderen havde modgiften parat, så Lund måtte trække nødbremsen og tage remis.

Thomas L røg ud i en skarp opstilling, hvor alt kunne ske. Jeg måtte give en kvalitet, men fik til gengæld 4 bønder for den. Men ak… i tidnøden røg der en officer, så slutspillet bare var tabt.

Kenneth kom i tårnslutspil, hvor han så ud til at være i grumme vanskeligheder. På skakbrættet er Kenneth glat som en ål, så han fik snoet sig ud af problemerne og burde nok have vundet. Præcist forsvarsspil fra modstanderen og lidt manglende skarphed fra Kenneth gjorde dog at han måtte nøjes med remis, selv om han længe forsøgte at vride et helt point ud af stillingen.

Finn kan man ikke beskylde for at spille de mest moderne teorivarianter. Til gengæld slog han til, da han fik chancen for bondegevinst. Han måtte desværre nøjes med remis, da afbytninger gjorde at der ikke rigtigt var mulighed for at udnytte merbonden.

Lars røg pladask i en åbningsfælde, så det blev et meget kort parti.

Næste kamp er imod Øbro, og den skal simpelthen vindes, hvis vi skal overleve i divisionen.

Sekretæren går forrest!
3. februar 2008

Frederikssund 1-Øbro 1:

Thomas Johansson 2219 FM Søren Bech Hansen 2257 0-1
René O. Nielsen 2092 Thomas Vils Pedersen 2029 ½-½
Henrik Mikkelsen 2041 Jesper Vej 2045 ½-½
Daniel Andersen 1960 Niels Haahr Hornekær 2025 0-1
Per Lund 1935 Max Hansen 2020 1-0
Thomas Larsen 1932 Carsten Rønnow Lodahl 1991 0-1
Kenneth Haagensen 1897 Henning Haahr Hornekær 1959 ½-½
Finn Larsen 1786 Martin Reib Petersen 1907 0-1

Af: Henrik Mikkelsen

Kampen mod Øbro var vel reelt sidste chance for overlevelse i divisionsturneringen (i denne omgang!). Øbro lå inden dagens match lige over stregen 3 point foran os, så en storsejr var krævet. Dette var vi ikke i nærheden af og selvom der var spildte chancer rundt omkring, så var der vist objektivt ikke mere der gik Øbros vej end fortjent.
Jeg husker i skrivende stund ikke i hvilken rækkefølge partierne blev færdigspillet, men det gik i hvert fald som følger:

Thomas J på det svære 1. bræt havde planlagt at spille Phillidors forsvar og det blev det også omend ad omveje. Søren Bech Hansen valgte efter 1. e4 e5 at spille løberspil med 2. Lc4, hvorefter Thomas a tempo trak 2…Le7. I denne stilling er 3. Dh5 vist vældigt stærkt for hvid, men Søren troede at det var en af Jonny Hectors mange fidusvarianter og valgte at spille safe. Stillingen var ret lige i lang tid, indtil Thomas troede han skulle vinde en bonde, der var forgiftet og i stedet fik han en meget passiv stilling, som den tidligere DSU-formand ikke havde problemer med at konvertere til en pind på tavlen.

René lod sig heldigvis overtale til endnu en tjans på trods af at sæsonen har vist at der sidder en smule rust på den tidligere mangedobbelte klubmester. Han kom faktisk også skidt fra start, så hurtigt ud til at tabe en bonde, men fik kompliceret stillingen voldsomt. Modstanderen fik omsider sin merbonde, men kunne tydeligvis ikke finde ud af at trænge igennem og da René efter tidnøden pludselig fik bonden igen via en lille kombination var modstanderen rystet nok til at modtage det medfølgende remistilbud selvom han måske stadig havde en lille fordel.

Henrik spillede en lidt begivenhedsløs remis. Modstanderen fik en smule pres, uden at det på noget tidspunkt var farligt.

Daniel havde ikke en af sine bedste dage, tabte en bonde, forsøgte med en smule modangreb der aldrig blev farligt og til sidst havde Daniel den mest sårbare konge.

Per kom heller ikke helt godt fra land, fik en suspekt dobbeltbonde i centrum, som modstanderen så ud til at omringe. Heldigvis kunne bonden kun erobres ved at acceptere en trippelbonde og det var modstanderen nok klogeligt ikke så interesseret i. Istedet byttede han af til et remisagtigt bondeslutspil, hvor Lundini fik snøret modstanderen og fik gevinststilling trods en minusbonde. Flot kæmpet!

Formand Thomas spillede hvid i en siciliansk najdorf-variant og kom under moderat pres i åbningen. Thomas fik efterhånden udlignet og tilbød helt korrekt remis i overgangen til et slutspil med uligefarvede løbere. Modstanderen var så fræk at afslå og derefter udnytte Thomas’ lidt passive forsvar til at bryde igennem og tage hele pointet. Uhørt!

Kenneth fik sig et begivenhedsrigt parti på 7. brættet. Først tabte en bonde efter at have overset et smart løberoffer på f7, men hurtigt vandt han bonden igen på en kombi/overseelse af modstanderen og genoprettede den materielle balance. Herefter blev der hurtigt taget remis.

Finn kæmpede en hård kamp mod hans unge højereratede modstander. Selvom Finn tabte en bonde undervejs havde han bestemt kompensation. I tidnøden gik det dog galt, da modstanderen fik lov at vade ned med en fribonde. Finn havde mulighed for at sætte et remis-apparat op, men missede chancen og tabte.

Dermed fik vi igen kun 2½ point ud af anstrengelserne og må nok se i øjnene at vi midlertidigt må en tur ned i Mesterrækken og tanke selvtillid før vi igen er klar til divisionsskak 😉

Nedtur!
2. marts 2008

Frederikssund 1-AS04 1:

Thomas Johansson 2219 Mads Smith Hansen 2366 0-1
René O. Nielsen 2092 Alexei Cherstiouk Hansen 2149 0-1
Henrik Mikkelsen 2041 Jakob Kjær Jensen 2137 0-1
Daniel Andersen 1960 Søren G. Jensen 2060 0-1
Per Lund 1935 Martin Kisby Willerup 2028 0-1
Thomas Larsen 1932 Thore Nyboe Jensen 1963 0-1
Kenneth Haagensen 1897 Anders Bering 1960 0-1
Finn Larsen 1786 Jesper Karup 1643 1-0

Af: Henrik Mikkelsen

Efter at have tabt de første 5 holdkampe havde vi reelt kun æren at spille for, men kampen mod AS04 var vel også den bedste chance for at trods alt nå at vinde en holdkamp i 2. division. Det var vi dog ikke i nærheden af…

Daniel tabte efter at have spillet alt for hurtigt i en kompliceret stilling. Spillet har ikke rigtigt fungeret for Daniel i denne sæson. 0-1

Det samme kan siges om René, der i en lidt presset stilling prøvede et ellers smart skinoffer. Desværre kunne modstanderen indskyde en tårnafbytning og derefter beholde sin merofficer. René prøvede lidt fusk, men der var ikke noget at komme efter. 0-2

Heldigvis fik Finn Larsen på 8. brættet reduceret kort efter. Efter et par afbytninger vandt Finn en bonde og da modstanderen et par træk senere måtte af med en kvalitet var det slut. 1-2

Herefter så det ud som følger. Henrik havde et ret lige parti og jeg regnede da også med at kunne holde det remis, Kenneth så en anelse presset ud efter åbningen, men havde efterhånden udlignet og det dobbelte tårnslutspil lignede også en klar remis. Thomas L stod lovende og pressede modstanderen blandt andet via en fribonde der var nået til d6. Per så ud til at have et “alt-eller-intet” parti, men det var bestemt ikke åbentlyst at det skulle gå modstanderens vej. Thomas J havde snuppet 3 (!) bønder fra Mads Smith-Hansen, der i øvrigt har lavet en ratingpræstation pænt på den anden side af 2600 (faktisk niveau for GM-norm). At alle disse 5 partier skulle ende med tab er selvfølgelig tragisk, men ofte går mange lige partier jo ofte den højestratede spillers vej når presset, tidnøden, nerverne etc. spiller ind.

I mit eget parti troede jeg egentlig at vi var på vej mod et helt lige slutspil med 4 bønder på en fløj hver, men fik så idéen at prøve at spille på gevinst i tidnøden. Modstanderen fandt desværre nogle stærke træk og straffede mit gevinstforsøg på det groveste. 1-3

Kort efter var også Per færdig, der var vist røget en officer efter en række skakker og da angrebet samtidigt var løbet ud i sandet var der ikke mere at komme efter. 1-4

Kenneth så som sagt ud til at have reddet sig over i et dobbelt tårnslutspil, der lignede remis. Modstanderen spillede imidlertid stærkt og udnyttede en lille unøjagtighed fra Kenneths side til at få en stærk fribonde i a-linien, der bare vandt. Lidt samme metode som Kenneth selv var millimeter fra at vinde med mod Lyngby. 1-5

Thomas L spillede et interessant parti og man må imponeres af de mange spændende partier han har haft i denne sæson. Det styrker uden tvivl spillestyrken på sigt. Desværre koster det jo nogle gange på den korte bane. Således også her, hvor Thomas missede en stærk kombination, der vist bare vandt og istedet endte med at trække det korteste strå. 1-6

På 1. brættet har vores svenske es, Thomas J, virkelig fået kam til sit hår med modstandere på mellem 2200 og 2400 hver gang. Det forhindrede ham dog ikke i, med endnu en “off-beat” åbning (Nimzowitsch’ forsvar 1. e4, Sc6!?) at få hvad der må være meget tæt på gevinststilling. Sækken blev imidlertid ikke snøret og da Thomas undlod dronningeafbytning og efterfølgende remisslutspil gik det til sidst galt. 1-7

(Endnu) en dag hvor alt gik galt. Vi må bare bogføre de mange klø på kontoen for lærepenge, selvom den efterhånden er godt fyldt med posteringer. 🙂 Vi vender frygteligt tilbage i 2008/09 sæsonen!

Symptomatisk for sæsonen
13. april 2008

Odysseus 1-Frederikssund 1:

Jacob Sylvan 2204 Thomas Johansson 2219 ½-½
Jesper Arwid Nielsen 2109 René O. Nielsen 2092 ½-½
Søren Klausen 2072 Henrik Mikkelsen 2041 ½-½
Klaus E. Poulsen 2029 Daniel Andersen 1960 1-0
Uffe B. Rasmussen 1984 Per Lund 1935 1-0
Thorlejf Meyer 1868 Thomas Larsen 1932 ½-½
Jesper Friis 1824 Kenneth Haagensen 1897 1-0
Jan Langkilde Nielsen 1732 Finn Larsen 1786 1-0

Af: Thomas Larsen

Sidste kamp i divisionen – i denne omgang i hvert fald. Vi er i hvert fald flere, der har forsøgt at overbevise hinanden om at vi kun skal ned i Mesterrækken “for at tanke selvtillid”. Det kan også blive nødvendigt, for tanken er efterhånden tom. I sidste ende var det kun Per, der formåede at holde sin rating, mens alle andre på holdet i større eller mindre grad måtte af med rating.
Sidste kamp var mod Odysseus, der på forhånd var regnet som en af oprykningsfavoritterne. De har dog skuffet lidt i denne sæson, og Bornholm sad tungt på 1. pladsen hele vejen. Vi var endda svage ratingfavoritter til kampen, for Odysseus stillede med et reservespækket hold. Alligevel endte vi med at tage hjem med endnu et nederlag.

Thomas J spillede en af sine specialvarianter, men fik ikke rigtigt noget ud af åbningen. Han afslog remistilbud og afviklede til slutspil med dronninger og tårne og et par udsatte kongestillinger. Det lignede dog hele tiden remis, og sådan endte det også, selv om han nok stod en smule i underkanten til sidst.

René fik relativt let udlignet med Jänisch gambit og afviklede stille og roligt til et remisslutspil. Godt at se ham igen spille op til sit reelle styrke.

Henrik kastede sig ud i en teoridyst i Dragevarianten. Modstanderen afveg fra hovedvarianten med det lidt underlige 9.-Sd7 (Det virker forkert at sort skal fjerne dækningen af h5 og h7, men trækket er ikke ualmindeligt). Henrik fik også godt angreb i h-linien, og havde på tidspunkt et træk, der var helt afgørende. Det ville give mat eller damefangst. Chancen blev desværre misset, og i stedet enedes man om remis.

Daniel blev udsat for en gambit, men formåede at følge teorien nogenlunde. Han blev desværre lidt for grådig og snuppede en forgiftet bonde, der endte med at koste en officer.

Per spillede årets vildeste parti. Han tabte en bonde i åbningen, og valgte at sætte brættet i flammer. Modstanderen skal dog roses for at holde hovedet koldt mens alt stod i slag, og Lundinis fuskeforsøg blev aldrig for alvor farligt.

Thomas forsøgte at udnytte at modstanderen forærede et par tempi væk i åbningen. Jeg var også svagt optimistisk indtil jeg måtte se i øjnene, at jeg ikke kunne komme fornuftigt ud af en trækgentagelse, hvor min dronning hele tiden blev truet.

Kenneth tabte desværre uden kamp.

Finn L kombinerede sig til en bonde, men fik stillet sin løber så akavet at den til sidst gik tabt.

Resultatet må siges at være symptomatisk for sæsonen. Odysseus stillede med et hold, som vi burde kunne spille lige op med, men endnu en gang fik vi klø. Holdet skal dog roses for generelt stabilt fremmøde igennem hele sæsonen, og kun to gange fik vi brug for reserven Lars. Topscorer blev undertegnede med beskedne 3/7.

Grumme klø
8. november 2007

Frederikssund 2-Helsingør 3:

Finn Larsen 1786 Steen Larsen 1791 0-1
Stefano Sias 1455 Lasse Henningsen 1728 ½-½
Finn Holm 1381 Maynard Needham 1622 0-1
Valdemar Engmann 1456 Casper Støchkel 1603 0-1
Bendt Laursen 1286 Leo Nielsen 1633 0-1
Verner Engmann 1293 Jan Petersen 1499 0-1
Thomas Andersen 1014 Jürgen Goos 1421 0-1

Af: Thomas Larsen

2. holdet lagde ud imod Helsingørs 3. hold. I sidste sæson blev det 4-4, men denne gang gik det helt galt. Begge hold stillede i øvrigt med 7 mand, så 8. brættet gav ikke points til nogen af holdene.

Finn L missede en springermanøvre, der kostede en kvalitet, og han fandt ikke rigtigt noget brugbart modspil.

Stefano tog en rigtig solid remis, da han fik fremtvunget trækgentagelse. Udmærket gået imod en noget højere ratet spiller.

Finn H kom godt fra åbningen, og det tegnede til et spændende parti med gensidigt angreb. Desværre fandt modstanderen en smart kombination, og så var der kun en spiller, der kunne angribe i det parti.

Valdemar fik chancen for et farligt offer mod kongestillingen, og den chance skal man ikke give ham to gange. Han fik muligheden for et helt afgørende træk, men i stedet fusede angrebet lidt ud, og til sidst gik det helt galt for ham.

Bendt kom også fornuftigt fra start, indtil han fik spillet kongen lidt for optimistisk frem. Modstanderen truede med mat, og det kostede for meget materiale at forhindre matten.

Verner blev franarret en centrumsbonde, og da de sorte bønder kom tromlende frem, fandt han intet middel til at stoppe dem.

Thomas gjorde god modstand og fortjener dagens fighterpris. Modstanderen var dog lige lidt skarpere, og først røg der en bonde, og siden måtte damen lade livet i en binding.

Et ½-6½ nederlag var ikke godt, og det ligner en hård sæson for 2. holdet.

Hævn!
21. november 2007

Frederiksværk 1-Frederikssund 2:

Flemming Stald 1853 Finn Larsen 1786 0-1
Poul Christiansen 1631 Lars Christensen 1732 ½-½
Kaj Evald Andersen 1443 Stefano Sias 1455 0-1
Omar Elzubeir 1516 Finn Holm 1381 ½-½
Jørgen Dam Pedersen 1291 Valdemar Engmann 1456 ½-½
Søren Ellegaard 1209 Bendt Laursen 1286 0-1
Emil Michelsen 1406 Verner Engmann 1293 0-1
John Uhrskov Christensen 1409 Thomas Andersen 1014 1-0

Af: Thomas Larsen

2. holdet sluttede sidste sæson af med et 2½-5½ nederlag til Frederiksværk. I denne sæson blev nederlaget hævnet med en sejr med samme cifre.

Finn L fik hurtigt foræret et par bønder, og spillede enkelt og effektivt pointet i hus. Flemming Stald plejer at volde os noget større problemer end tilfældet var i det parti.

Lars havde problemer med at finde spillestedet og kom 20 minutter for sent, men spillede en ret udramatisk remis.

Stefanos parti var til gengæld vildt og blodigt, og ingen af parterne havde vist helt styr på hvad der foregik. Til sidst fik Stefano manøvreret sine tårne ind til kongen, der blev sat mat.

Finn H’s parti startede lidt utraditionelt, men da der var ved at komme gang i løjerne tog man remis.

Valdemar spillede remis, og det er desværre det eneste jeg ved om det parti.

Bendt blev udsat for Evans Gambit, der gik af mode på topplan engang i forrige århundrede. Blandt almindelige dødelige skakspillere kan den dog stadig være farlig, men Bendt formåede at holde stand. Han vandt en officer, men måtte lige igennem et tidnøddrama inden sejren kom i hus.

Verner blev ret hurtigt snydt for en officer, og modstanderen afviklede med sikker hånd til et vundet slutspil. Det lignede et nederlag, indtil Verner greb en pludselig chance, hvor han fik en ustoppelig fribonde.

Thomas var meget utilfreds med sit spil, og efter at jeg har set partiet forstår jeg hvorfor.

God kampånd
15. januar 2008

Egedal 1-Frederikssund 2:

Tommy Jensen 1825 Finn Larsen 1786 ½-½
Klaus Bauer 1749 Stefano Sias 1455 ½-½
Erik Rasmussen 1556 Finn Holm 1381 0-1
Poul Bauer 1593 Valdemar Engmann 1456 0-1
Michael Jensen 1370 Bendt Laursen 1286 1-0
Bjarne Frederiksen 1285 Verner Engmann 1293 0-1
Hardy A. Nielsen 1242 Aage Brems-Pedersen 1050 ½-½
Martin Willer 1099 Thomas Andersen 1014 ½-½

Af: Thomas Larsen

Lokalbraget mod Egedal var en igen af de kampe, hvor et nederlag fra sidste sæson skulle hævnes og det blev det! Holdet var godt nok ikke ratingfavoritter, men god kampånd og en anelse held i sprøjten gav en fin sejr.

Finn L spillede en kort og ret begivenhedsløs remis.

Hos Stefano var der til gengæld mere knald på læghønen. En slagudveksling så ud til at være god for ham, men han kom til at tage fat i dronningen i stedet for f-bonden og endte derfor i stedet med et slutspil med to tårne mod dronning og springer. Modstanderen fik spillet lidt for passivt, og Stefano klarede remis ved trækgentagelse.

Finn H spillede “Finn Holm-angrebet i Caro-Kann” – hans specialvariant, som jeg ikke har set andre forsøge sig med. Han fik ret hurtigt en fordelagtig stilling, og et desparationsoffer fra modstanderen forkortede kun partiets længde.

Valdemar fik stille og roligt byttet af til et lige slutspil. Modstanderen forsøgte dronningafbytning, men Valdemar havde lige en skak, som gjorde at han kun måtte af med et tårn for dronningen.

Bendt nåede i slutspil med dronning og tårn, og han tilbød remis, hvilket ikke virkede helt urimeligt. Der blev alligevel spillet videre, og Bendt fik spillet alt for passivt så han blev rullet i slutspillet.

Jeg er ikke sikker på at Verner havde helt styr på hvad der foregik i midtspillet, men han kom i hvert fald bedst ud af en slagudveksling, og alt fusk blev efterfølgende afvist.

Aage sæsondebuterede med en solid remis. Han havde en enkelt chance for bondegevinst, men ellers var det meget lige hele vejen og remis var et logisk og retfærdigt resultat.

Thomas blev tilbudt en officer. Han afslog i første omgang, men modstanderen insisterede på at ofre, selv om de to bønder han fik for den næppe var nok kompensation. Da Thomas satte en bonde mere til, blev man dog enige om remis.

Klø igen!
5. februar 2008

Helsingør 3-Frederikssund 2:

Niels Bohse Hendriksen 1844 Lars Christensen 1732 0-1
Lasse Henningsen 1728 Stefano Sias 1455 1-0
Maynard Needham 1622 Finn Holm 1381 1-0
Leo Nielsen 1633 Valdemar Engmann 1456 1-0
Jan Petersen 1499 Bendt Laursen 1286 1-0
Jürgen Goos 1421 Thomas Andersen 1014 1-0
Torsten Sundgaard Christiansen 1610 vandt uden kamp 1-0
Vagn Erik Hansen 1339 vandt uden kamp 1-0

Af: Thomas Larsen

Da Helsingør 3 var på besøg i Frederikssund tog de hjem igen med en stor sejr. Returkampen blev en lige så stor lussing, men det hjælper heller ikke, når vi kun kan stille med 6 mand.

Lars blev den enlige helt i kampen. Han blev godt nok snydt for en bonde, men så fik han en nem officersgevinst og havde ikke problemer med gevinstføringen.

Stefano kom ind i en stilling, der minder meget om den skarpe dragevariant – blot manglede han 2-3 tempi. Hvids angreb bragede også direkte igennem, og Stefano blev ikke levnet mange chancer.

Finn vandt en bonde, men fik stillet sin dronning lidt offside. Det udnyttede modstanderen til et kongeangreb, hvor Finn aldrig fandt brugbart modspil.

Valdemar stod hurtigt næstbedst, og selv om han forsøgte at mudre stillingen til, så måtte han finde sig i et ende i et håbløst bondeslutspil.

Bendt blev langsomt presset tilbage, og til sidst brød modstanderen igennem med matangreb.

Thomas havde flere gode chancer – ikke mindst da der blev stillet en springer i slag i slutspillet. Desværre blev chancerne ikke udnyttet og partiet blev tabt.

Lidt af en lussing, og nu gælder det nærmest bare om at undgå sidstepladsen i gruppen.

Hurra for Engmann
6. marts 2008

Frederikssund 2-Frederiksværk 1:

Lars Christensen 1732 Flemming Stald 1853 ½-½
Stefano Sias 1455 Poul Christiansen 1631 ½-½
Finn Holm 1381 Jørn Stig Andersen 1660 ½-½
Valdemar Engmann 1456 Omar Elzubeir 1516 1-0
Bendt Laursen 1286 Jørgen Dam Pedersen 1291 ½-½
Verner Engmann 1293 Søren Ellegaard 1209 1-0
Aage Brems-Pedersen 1050 Martin Møller Pedersen 1161 0-1
Thomas Andersen 1014 Finn Ø. Christiansen 1274 0-1

Af: Thomas Larsen

2. holdet har efterhånden mødt Frederiksværk en del gange i de seneste år. Et klassisk lokalopgør, hvor holdene skiftes til at vinde. Denne gang var Frederiksværk ratingfavoritter, men det var os, der var tættest på at vinde kampen.

Lars kombinerede sig til en bonde, men måtte aflevere den igen på en tilsvarende måde. At der blev taget remis kunne der ikke rigtigt indvendes noget imod.

Stefano fik en kvalitet forærende. Stillingen blev dog ret hurtigt lukket af, og Stefano missede desværre lige en smart mulighed for at bryde igennem paraderne, så trods materiel fordel var remis uundgåeligt.

Finn fik stillet sig rigtigt fornuftigt op, og da det for alvor så ud til at gå løs, måtte uglerne lidt skuffende konstatere at der var taget remis.

Valdemar stod til gevinst efter 3 træk: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.Lc4 Lg4? og efter 4.Lxf7+ Kxf7 5.Sg5+ var der aldrig tvivl om sejren….. næsten! Modstanderen havde en gylden chance for at ofre sit tårn, hvorefter han ville blive sat pat. Ellers havde Valdemar kontrol over partiet, selv om der blev taget et par omveje hist og her.

Bendt spillede et godt parti og fik afviklet til et vundet slutspil. Måske var det fordi at stillingen var 3½-3½ og alle spillerne fulgte interesseret med – han begyndte i hvert fald at bruge en masse tid uden at komme nogen vegne, og til sidst valgte han at tage remisen.

Verner udspillede stille og roligt sin modstander. En bonde blev hapset i åbningen, og derefter havde Verner partiet i sin hule hånd lige som sin bror.

Aage fik et stort udviklingsforspring i åbningen. Det forsvandt ganske langsomt, og i stedet kunne modstanderen føre en fribonde i mål.

Thomas spillede et udmærket parti, hvor der blev afviklet til et lige slutspil. Desværre glemte han lige at gardere sig imod matten i bunden.

Lidt ærgerligt at det kun blev til uafgjort, for vi havde chancerne til at hive en lille sejr hjem.

1. – 4. bræt:
080306-1

5. – 8. bræt:
080306-2

En flot sidsteplads
17. april 2008

Frederikssund 1-Egedal 1:

Lars Christensen 1732 Tommy Jensen 1825 0-1
Stefano Sias 1455 Klaus Bauer 1749 ½-½
Finn Holm 1381 Palle Jæger 1580 ½-½
Valdemar Engmann 1456 Erik Rasmussen 1556 ½-½
Bendt Laursen 1286 Poul Bauer 1593 ½-½
Verner Engmann 1293 Michael Jensen 1370 0-1
Aage Brems-Pedersen 1050 Hardy A. Nielsen 1242 0-1
Thomas Andersen 1014 Martin Willer 1099 ½-½

Af: Thomas Larsen

2. holdet sluttede af med endnu et lokalopgør – hjemmekampen mod Egedal, der stadig havde chancen for at hente Helsingør i toppen. Vi havde til gengæld ikke meget andet at kæmpe for end at undgå sidstepladsen, men det krævede en 5-3 sejr lige som i sidste møde.

Lars fik ørene i maskinen hos en veloplagt modstander, der var bedst til at manøvrere rundt i en åben stilling med Lars’ konge i en udsat position.

Stefano spillede bundsolidt og fik afviklet til et ret lige slutspil. Det blev der så fedtet rundt med i adskillige træk uden at nogen af parterne kom nogen vegne. Klaus kunne ikke rigtigt finde ud af at bryde igennem og Stefano var godt tilfreds med remis. De overså endda at der var stillingsgentagelse flere gange, men til sidst blev man enige om remis – selv om efteranalyserne viste at Stefano faktisk stod til tab!

Finn fik en bonde forærende, men han var selv lige så gavmild og gav en kvalitet. Kort efter blev der dog taget remis.

Valdemar virkede ikke ret tilfreds med stillingen, men han var jo kommet for at spille skak, så han afslog et remistilbud. Der gik dog ikke længe før der alligevel blev sluttet fred.

Bendt spillede et fornuftigt parti, og selv efter at han måtte give en kvalitet holdt han sammen på stillingen og fik tilkæmpet en god remis.

Verner kom godt fra land og midtspillet så længe fordelagtigt ud for ham. Han valgte dog nogle afbytninger, der tillod modstanderen at komme tilbage i spillet. I slutspillet var der pludselig en bonde der ikke kunne dækkes, og Verner fik aldrig lov at kæmpe sig ind i partiet igen.

Aage kom ret hurtigt ud i noget snavs med bondetab og ødelagt kongestilling. Til sidst gik det helt galt og der røg et par officerer uden nogen form for kompensation.

Thomas spillede solidt, men et lidt malplaceret tårn så ud til at give problemer. Da han så fik en bonde forærende så det hele lidt lysere ud igen. Han afslog remis i tårnslutspillet, men fandt ikke det rigtige træk, og der blev taget en korrekt remis, da merbonden ville gå tabt, hvis Thomas forsøgte at spille på gevinst.

Holdet sluttede således på den nederste plads i holdturneringen. Det er dog ikke noget at skamme sig over, for generelt klarede spillerne sig fint, og Stefano, Finn H og Verner vandt en pæn stak ratingpoints. Holdet var endda det eneste, der vandt over Egedal, der ellers formåede at vinde de øvrige kampe. Kun de to opgør mod Helsingør skæmmer billedet en smule. Som sædvanligt er spillerne meget stabile, men det er også et krav, hvis vi skal fortsætte med to 8-mandshold, for der er ikke mange medlemmer at tage af mere. Stefano og 2 x Engmann delte topscorerværdigheden med 3 points hver.