Referater 2006-2007

Frederikssund 1-Hørsholm 1 5-3

5. november 2006

René Olskjær Nielsen 2121 Jesper Nielsen 2064 0-1
Henrik Mikkelsen 2041 Svend Hartling 2065 1-0
Thomas Larsen 1857 Henrik Andersen 1987 ½-½
Daniel Andersen 1977 Ove Rytter Jensen 1840 1-0
Kenneth Haagensen 1877 Morten Poulsen 1885 0-1
Per Lund 1866 Erik Sørensen 1806 1-0
Finn Larsen 1835 Christian Rüdinger 1722 1-0
Lars Christensen 1748 Sven Ove Petersen 1614 ½-½

Af: Thomas Larsen og Henrik Mikkelsen

Holdleder Lund afsluttede sidste sæson med at udtale at i denne sæson skal vi ordentligt fra start så vi slipper for at skulle ud i nogle nervepirrende nedrykningskampe til sidst. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men med Renés tilbagekomst på holdet, så bør vi være stærke nok til at kunne sikre en plads midt i rækken.

Vi lagde ud med at møde Hørsholm, der må regnes blandt kandidaterne til oprykningen. Heldigvis for os havde de afbud fra de stærke Rhee-brødre, og samtidigt kunne vi stille op i stærkest mulige opstilling (hvis vi ser bort fra Scheuer og Allan, som af forskellige årsager næppe kommer til at spille ret meget holdskak i denne sæson). Vi var faktisk ratingfavoritter, og vi levede på flot vis op til den favoritværdighed.

René gik sin egne veje i åbningen, men fik dog udlignet fra en presset stilling. En grov fejl i et dronningeslutspil efter tidnøden satte dog et ellers sikkert halv point over styr. Nu håber vi bare rusten er banket af.

Henrik vandt igen over Svend Hartling. Han satsede lidt for meget i åbningen, bl.a. med et risikabelt bondefremstød. Efter at Henrik havde tilkæmpet sig en bonde og en overlegen stilling valgte modstanderen at give endnu en bonde for at få et tårnslutspil med et aktivt tårn. To merbønder er dog to merbønder og tårnslutspillet vandt forholdsvis nemt.

Thomas kom hurtigt ud af al teori, og måtte kæmpe hårdt for at forsvare stillingen. Han spillede alt andet end præcist i tidnøden, selv om det var modstanderen, der var mest presset på tiden. Han fandt heldigvis ikke gevinstchancen, da den var der, og han valgte i stedet at afvikle til et dødt remisslutspil.

Daniel vandt usvigeligt sikkert på 4. bræt. Allerede efter åbningen havde han nærmest afgørende fordel og den blev udnyttet problemfrit. Det er netop når han spiller som i dette parti at han virker nærmest uhyggeligt stærk. Flot og stilrent parti og stensikkert point!

Kenneth var egentlig godt med, men i løbet af få træk gik det helt galt og Kenneth opgav før han tabte et helt tårn.

Lundini er af taktiske årsager kommet helt ned på 6. brættet, hvor han skal være holdets pointsluger. Han tryllede også et meget sikkert point i hus, til trods for en ratingmæssigt stærk modstander. Det virker som der er indledt et raid tilbage mod mesterspillertitlen.

Finn L var noget klemt i starten af partiet, men kæmpede sig ud af problemerne og vandt et par bønder. Han kom i slutspil med 3 forbundne fribønder, og valgte så at torturere såvel med- og modspillere som øvrige tilskuere med en del fumleri inden pointet til sidst kom i hus. Modstanderen burde nok tidligere have indset at stillingen var håbløst tabt for ham, men han fornemmede måske at Finn ikke var helt sikker i håndteringen af slutspillet, og kæmpede derfor videre.

Lars stod også en anelse i underkanten undervejs, men fik dog afviklet til et slutspil med dronning og uligefarvede løbere, hvor det ebbede ud i remis efter en evigskak.

Et rigtigt godt resultat at starte med, og hvis Allerød 3 bliver banket i næste runde, så ser det rigtigt fornuftigt ud for vores chancer i Mesterrækken.

Allerød 3-Frederikssund 1 2-6
26. november 2006

Kenneth Jørgensen 1795 René Olskjær Nielsen 2121 1-0
David Christophersen 1686 Henrik Mikkelsen 2041 ½-½
Poul Erik Nielsen 1679 Thomas Larsen 1857 0-1
Jesper Fris 1613 Daniel Andersen 1977 0-1
Erik Thomsen 1466 Per Lund 1866 0-1
Troels Jacobsen 1410 Lars Christensen 1748 ½-½
John Sø 1434 Finn Holm 1394 0-1
Johannes Jensen 1347 Stefano Freiesleben Sias 1463 0-1

Af: Thomas Larsen

Allerøds 3. hold er ifølge ratingtallene det klart svageste hold i Mesterrækken, så der var ingen tvivl om at de skulle have bøllebank. Det var kun på 7. og 8. brættet at ratingtallene var nogenlunde lige, men lidt overraskende var det ikke der at vi satte point til.

René afslog remis et par gange, men fik aldrig rigtigt nogen fordel trods en noget underratet modstander. I stedet fik han sat materiale til i forsøget på at spille aktivt, og han fik ikke lejlighed til at fuske sig tilbage i partiet. Forhåbentlig kommer skarpheden til de kommende kampe.

Henrik kom bedst fra åbningen. Han fik desværre spillet nogle halvsløve træk, og stod reelt næstbedst. Modstanderen havde åbenbart for stor respekt for Henriks ratingtal, for han tog lidt uforståeligt imod, da Henrik tilbød remis.

Thomas formåede ikke at udnytte modstanderens lidt utraditionelle åbningsspil, og partiet kom ud i et interessant midtspil. Pludselig blev partiet afgjort, da min modstander fuldstændig overså en binding, der tillod en springergaffel til konge og dronning. Han undskyldte sig efter partiet med at han havde været til julefrokost om fredagen. Jeg kunne så svare: “Det var jeg selv i går” (Dildsnaps er ondskaben selv!).

Daniel gjorde holdlederen ret nervøs, da stillingen så ret suspekt ud med en lidt mærkelig utraditionel materialefordeling. Han mente dog selv at han havde godt styr på det og endte også med at vinde, bl.a. fordi at modstanderen til dels sprængte sig selv i luften med sine sidste træk.

Lund (alias “den brutale mand på 5-6 brættet”) snuppede en bonde i åbningen. Med solidt og sikkert spil afviklede han til slutspil med et par merbønder, og resten var teknik.

Lars kom ud i nogle svære komplikationer, hvor han flere gange havde chancen for at opnå en solid fordel. Chancerne blev forspildt og han burde nok have tabt slutspillet. Selv i et ellers dødt remisslutspil med løber og bonde imod springer og to bønder formåede han at give modstanderen gevinstchancer. Til sidst lykkedes det alligevel at hive remisen i land.

Finn H kombinerede sig smart til en bonde og han spillede i det hele taget et godt parti, hvor han ikke gav nogen modchancer. Tårnslutspillet med et par merbønder kunne nok være vundet hurtigere og mere effektivt, men pointet kom da i hus.

Stefano udnyttede at modstanderen spillede ret planløst i midtspillet. Officererne blev stillet op til angreb imod den stakkels hvide konge, der blev efterladt forsvarsløs uden mulighed for hjælp fra de øvrige hvide officerer.

Ros til reserverne Finn og Stefano for at hive nogle meget sikre points i land til holdet, men ellers var det en lidt vaklende indsats – specielt i toppen, hvor vi nemt kunne have fået meget mindre end 2½ på de første 4 brædder.
Vi ligger nu på 2. pladsen efter Birkerød, der knuste Allerød 2 med 7-1. Vi har muligheden for at tage 1. pladsen fra dem, hvis vi vinder 5-3 i topkampen d. 10. december.

Frederikssund 1-Birkerød 1 3½-4½
10. december 2006

René O. Nielsen 2121 Arne Bjørn Jørgensen 1953 ½-½
Jørgen Scheuer 2091 Palle Henriksen 2104 ½-½
Henrik Mikkelsen 2041 Jesper Kristiansen 2001 ½-½
Thomas Larsen 1857 Lars Laustsen 2052 1-0
Daniel Andersen 1977 Maj-Britt Andreasen 1836 0-1
Per Lund 1866 Michael Krogh 1801 1-0
Finn Larsen 1835 Bo Mathiesen 1721 0-1
Lars Christensen 1748 Thomas Due Bostrup 1705 0-1

Af: Thomas Larsen

Nu har vi I flere år kæmpet for at undgå nedrykning fra Mesterrækken, men I år er vi pludselig med I toppen. Det var således nr. 1 og 2, der mødtes i direkte kamp om 1. pladsen. Ifølge ratingtallene var vi svage favoritter, men det blev en kamp, hvor det kun var Per, der vandt som ratingfavorit. Derfor endte det med et smalt nederlag til os.

René afslog remis, men fejlede og manglede pludselig et par bønder. Et veltimet desperadoangreb vandt dog en officer og det endte meget retfærdigt med remis ved trækgentagelse.

Scheuer gjorde et lidt overraskende comeback. Han skulle lige spille sig varm, og stod vel noget i underkanten undervejs. Til sidst kom han i slutspil med løber mod springer og han burde nok have fået mere ud af det end tilfældet var. Der blev spillet lidt for meget baglæns, men det halve point kom aldrig for alvor i fare.

Henrik vandt en bonde, men måtte aflevere den tilbage igen og så tog man kort efter remis i et relativt korrekt spillet parti.

Thomas spillede sin patentåbning kom i midtspil med en lille fordel. Da min modstander så kom i alvorlig tidnød, så kunne jeg starte et angreb mod kongen, og han formåede ikke at forsvare sig imod alle de trusler, som jeg fik opstillet.

Daniels parti startede meget forsigtigt og det varede længe inden det for alvor skete noget. Det var desværre det forkerte der skete, da Daniel oversatsede og ofrede/tabte et par bønder i slutspillet i forsøget på at skabe en fribonde. Den blev aldrig farlig og Daniel tabte.

Per spillede noget tvivlsomt i åbningen og måtte kæmpe for at holde stillingen nogenlunde i balance. Da muligheden så bød sig, så slog han til og afviklede stensikkert til et vundet slutspil.

Finn totalkiksede en kombi og fik en rædsom stilling. Han arbejdede længe på at fuske sig tilbage og det lykkedes også næsten, men modstanderen havde god kontrol over tingene.

Lars kom meget hurtigt galt af sted. Han arbejdede sig lidt tilbage i partiet indtil han overså en smart matkombination.

Med 3½-4½ nederlaget er vi nu 3 point efter Birkerød og samtidigt har Hørsholm overhalet os, så vi nu er nede på 3. pladsen. 14½ point i 3 kampe er et lidt skuffende udbytte, og vi er nok nødt til at håbe på at Birkerød snubler lidt i de kommende kampe.
Birkerød har lagt partierne på deres hjemmeside.
Se dem her.

Allerød 2-Frederikssund 1 4-4
14. januar 2007

John Einar Keiwe 1947 René Nielsen 2121 ½-½
Ejgild Nielsen 1817 Thomas Larsen 1857 ½-½
Flemming Borg 1847 Kenneth Haagensen 1877 0-1
Casper Schultz 1784 Per Lund 1866 0-1
Hans Samuelsen 1736 Lars Christensen 1748 0-1
Birger Hagstrøm 1747 Finn Holm 1394 1-0
Niels Højtved 1768 Stefano Sias 1463 1-0
Anders Rossen-Jørgensen 1758 Bendt Laursen 1279 1-0

Af: Thomas Larsen

Kampen mod Allerød 2 var vel sidste chance for at hænge på Birkerød i toppen af rækken. Desværre var vi ret afbudsramt i forhold til tidligere kampe i denne sæson, og kun en time før kampstart måtte Henrik melde afbud, da stormvejr havde lukket Øresundsbroen. Bendt trådte til med kort varsel, men under alle omstændigheder var det Allerød, som var favoritter set ud fra ratingtallene. Trods dårlige chancer på bundbrædderne fik vi alligevel halet en uafgjort i land.

René vandt hurtigt en bonde og senere blev det vekslet til 3 merbønder for en kvalitet. Han burde nok kunne få et helt point ud af det, men han fik stillet sin løber og springer så uheldigt at modstanderen kunne true dem begge med kongen, og René måtte derfor nøjes med remis.

Thomas arbejdede længe på at finde ud af hvordan der skulle brydes igennem modstanderens stilling. Der viste sig aldrig noget brugbart og efter lidt planløst brikskubberi, så blev der taget remis kort før tidskontrollen.

Kenneth spillede et godt parti, hvor han hele tiden havde en lille fordel. Afgørelsen faldt først i slutspillet, hvor Flemming Borg pludselig bukkede et tårn væk.

Per udvidede stakittet med endnu en pind. han spillede “Lundini-forsvaret” i russisk og fik hurtigt en komfortabel fordel. Modstanderen gjorde det bestemt heller ikke svært for ham, men i hvert fald endnu et sikkert point til sekretæren.

Lars spillede lettere utraditionelt i åbningen og kom ud i noget snavs, hvor han ofrede/mistede en bonde. Heldigvis valgte modstanderen at kaste en officer i havet og Lars havde derefter let spil til at vinde partiet.

Finn H fik stillet sig solidt op og havde gode muligheder for point. Han fik desværre ikke fundet det rigtige forsvar imod et meget direkte kongeangreb, som kostede afgørende materiale.

Stefano kæmpede forbilledligt imod en noget stærkere modstander. Der var håb om remis, da han fik afviklet til uligefarvet løberslutspil, men han fandt ikke de helt rigtige forsvarstræk og modstanderen demonstrerede fin teknik og førte en bonde i mål.

Bendt var som nævnt indkaldt i sidste øjeblik, så han kom lidt for sent og mistede derfor noget tid på uret. Han brugte også meget tid i åbningen, men kom alligevel til at stå meget passivt, og til sidst blev han løbet over ende.

Selv om 4-4 var bedre end vores forventede score i kampen, så må vi konstatere at 1. pladsen reelt allerede er væk, og nu gælder det om at holde fast i 3. pladsen, som vil være den bedste placering i mange år.

Helsingør 2-Frederikssund 1 2½-5½
28. januar 2007

Claus Molin 1949 Henrik Mikkelsen 2041 0-1
Steen Larsen 1795 Thomas Larsen 1857 1-0
Lasse Henningsen 1755 Daniel Andersen 1977 0-1
Flemming Jensen 1718 Kenneth Haagensen 1877 0-1
Marianne Izaura Nielsen 1699 Per Lund 1866 0-1
Erik Hedegaard Hansen 1698 Finn Larsen 1835 0-1
Maynard Needham 1605 Lars Christensen 1748 ½-½
Casper Støchkel 1561 Finn Holm 1394 1-0

Af: Henrik Mikkelsen & Thomas Larsen

Kampen mod Helsingør 2 var en af de kampe, der bare skulle vindes. Helsingør kæmper for overlevelse i rækken og vi forsøger at hænge på i toppen. På nær Finn H var alle på holdet ratingfavoritter, så det var bare om at komme derudaf og forsøge at vinde stort!

Henrik havde inden partiet set at modstanderen havde scoret 3½/4 mod udelukkende højere-ratede så helt ufarlig var han jo nok ikke. I dagens parti ville han spille Marshall-angrebet i spansk, men Henrik spillede et mindre kendt træk og fik (vist nok) en fordelagtig udgave af varianten. Modstanderen brugte meget tid og Henrik vandt en bonde mere. Partiet sluttede da modstanderens mobiltelefon ringede, dog skal det siges i en stilling hvor Henrik førte med 2 bønder og hvor modstanderen havde omkring 10 minutter til de næste 19 træk.

Thomas fik kombineret to planer i afbytningsvarianten i fransk på en uheldig måde. Han fik dog kæmpet sig tilbage, vandt en bonde, men tog siden hen en bonde til, der tillod modstanderen at få kraftigt angreb, og i tidnøden fandt Thomas ikke det stærkeste forsvar.

Daniel på 3. bræt fik hurtigt en mægtig stilling, vandt en bonde i åbningen, men gav den igen for et farligt angreb. Selvom efteranalyserne viste at modstanderen ikke fandt de bedste forsvarstræk så var det den type parti der i praksis næsten altid vinder for den angribende part.

Kenneth vandt allerede en officer i åbningen (han kunne dog have tabt en bonde i stedet påpeger den elektroniske analysekammerat). Derefter viste han flot og sikkert spil. Den gamle “pointet var aldrig i fare” er næsten på sin plads.

Holdlederen på 5. bræt tør man jo næsten ikke rose af frygt for at han kammer fuldstændigt over, men det lignede en ganske nydelig nedspilning af en ikke ueffen modstander.
Nok heldigt for ham at det blev til sejr, for det havde medført uhæmmet mobning i klubben, hvis “Bødlen fra Bakkebyen” havde mødt sit endeligt imod en lille pige. 🙂

Finn L var lidt presset i åbningen, men fik ved bundsolidt spil udlignet og afviklet til et ret lige slutspil med kun tunge officerer. Det lugtede lidt af remis da modstanderen pludselig valgte at spille en bonde i den diagonal hvor dronningen ellers skulle dække et tårn.

Lars vandt en bonde i åbningen og havde pointet i sin hule hånd da det gik helt galt i tidnøden. Merbonden blev givet tilbage og modstanderen fik et afgørende angreb, men fandt ikke de bedste træk. Efter tidnøden var overstået enedes man om remis.

Finn H var endnu engang oppe mod en noget stærkere modstander, men bed igen godt fra sig og holdt balancen langt ind i partiet. Modstanderen spillede dog rigtigt godt og udnyttede vist sit angreb noget nær optimalt.

Samlet set en god sejr, der bringer os nærmere Birkerød, der overraskende tabte til Hillerød. Til gengæld vandt Hørsholm kæmpestort og ligger pludselig til oprykning 4 point foran os.

Frederikssund 1-Ålsgårde 1 7-1
4. marts 2007

René O. Nielsen 2121 Jørgen Wimo 1736 1-0
Henrik Mikkelsen 2041 Preben Nielsen 1809 1-0
Thomas Larsen 1857 Kristian Bjørneboe 1870 ½-½
Daniel Andersen 1977 Jens Bo Mølholm 1716 1-0
Kenneth Haagensen 1877 Palle Nielsen 1814 1-0
Per Lund 1866 Nicolai Dahl 1698 1-0
Finn Larsen 1835 Svenn Jensen 1648 ½-½
Lars Christensen 1748 Mogens Nielsen 1578 1-0

Af: Thomas Larsen

Endnu en af de kampe, som bare skulle vindes. Helst rigtigt stort, hvis vi skulle hænge på i toppen. Heldigvis kunne vi stille med samme hold, som vandt 5-3 over Hørsholm i den første kamp, og det virker åbenbart godt, for det blev til en kæmpesejr til os.

René fik endelig sin første sejr i sæsonen. Han fik gang i et kongeangreb, der dog ikke resulterede i mere end en merbonde. Slutspillet skulle lige køres i hus, men det så ikke ud som om at René for alvor havde problemer med at tage pointet.

Henrik kunne ikke helt huske teorien i en af de lidt sjældnere varianter i siciliansk. Han stod vist ikke bedst hele tiden, men formåede til sidst at udnytte en lidt mærkelig tårnmanøvre fra modstanderens side og Henrik kunne afvikle til et slutspil med et par merbønder.

Thomas havde længe en stilling i underkanten. Modstanderen valgte at lukke stillingen af i stedet for et fremstød i centrum, og der blev taget remis, da ingen af partierne så ud til at kunne spille på gevinst.

Daniel vandt lynhurtigt. Først fik han nærmest en officer forærende, og siden vandt han også dronningen, og så forlod modstanderen stedet i al hast.

Kenneth vandt en officer, da modstanderen regnede helt galt i en slagudveksling. Igen en nem sejr for Kenneth.

Lundini spillede dagens længste parti. Han arbejdede længe på at udmønte en lille fordel i noget konkret, og pludselig var den afgørende kombination der, og han kunne afvikle til et vundet bondeslutspil.

Finn L var vel en smule presset en overgang, men ud over remisgrænsen kom partiet aldrig, og man sluttede fred da det reelt var nytteløst at spille videre på gevinst.

Lars fik hurtigt spillet sig i en stilling med klar terrænovervægt. Modstanderens dronning tog sig en større rundtur på brættet, mens Lars stille og roligt forbedrede sin stilling og til sidst kunne sætte et matangreb ind.

7-1 var noget mere end forventet i forhold til ratingtallene, og vi fik også hjælp at et par af Ålsgårde-folkene, der spillede under vanlig standard. Holdet skal dog roses for at udnytte chancerne og knuse modstanden. Med 4-4 resultatet mellem Hørsholm og Birkerød er topstillingen nu: Hørsholm: 32, FsS: 31, Birkerød: 30½. Birkerød møder Allerød 3 i sidste runde, og har således den letteste modstander, mens Allerød 2 og Hillerød 2 må forventes at kunne give Hørsholm og os mere modstand. Det bliver i hvert fald spændende i sidste runde!

Hillerød 2-Frederikssund 1 2-6
25. marts 2007

Peter Willer Svendsen 2010 René O. Nielsen 2121 0-1
Palle Skov 1938 Henrik Mikkelsen 2041 0-1
Christopher R. N. H. Pedersen 1782 Thomas Larsen 1857 0-1
Hans Endrup Jacobsen 1872 Daniel Andersen 1977 0-1
Sofus Rønne Christiansen 1721 Per Lund 1866 0-1
Henrik Damgaard Hansen 1764 Finn Larsen 1835 ½-½
Frands Winther Lavrsen 1760 Lars Christensen 1748 ½-½
Ole Rasmussen 1573 Finn Holm 1394 1-0

Af: Thomas Larsen

Dette referat bliver lidt anderledes end det plejer, og lad mig starte med åbningsreplikken fra sæsonens første referat: “Holdleder Lund afsluttede sidste sæson med at udtale at i denne sæson skal vi ordentligt fra start så vi slipper for at skulle ud i nogle nervepirrende nedrykningskampe til sidst.
Hvis planen var at undgå dramaerne til sidst, så må taburetten vakle under holdlederen, for drama var lige præcis hvad vi fik i den sidste kamp. De sidste par år var det nedrykningsdramaer, som vi var involveret i, men i år var det pludselig oprykningen, som vi kunne kæmpe om. Hørsholm, FsS og Birkerød havde hhv. 32, 31 og 30½ brætpoints og 9 matchpoints hver. I tilfælde af ligestilling var indbyrdes match afgørende, og der var vi bedre end Hørsholm, men dårligere end Birkerød. Vi skulle altså have mindst 1 point mere mod Hillerød end Hørsholm fik imod Allerød 2, men hvad værre var, så skulle vi have mindst lige så mange point, som Birkerød fik mod bundproppen Allerød 3. De forventede scorer var ca. 7 til Birkerød, 5 til Hørsholm og 4½ til os, så odds var ikke ligefrem i vores favør. Nå, men ratingtal vinder jo ikke alene et skakparti, og op til kampen havde holdleder Lund gejlet os godt op i håbet om en stor sejr.

Dagen før kampen brugte Henrik og jeg noget tid sammen på at forberede os på modstanderne, men det kunne vi godt have sparet os, for vi fik ikke brug for vores forberedelser. Det samme kan siges om Renés og Daniels forberedelser, men mere herom senere.
Holdopstillingen var det samme hold, som bankede Hørsholm og Ålsgårde hhv. 5-3 og 7-1, så det så fornuftigt ud – lige indtil Kenneth måtte melde afbud. Finn H er en solid reserve, men det kan ikke undgå at svække holdet at miste ca. 500 ratingpoints. Planen var dog den samme: Angreb!

Vel ankommet til fællesafslutningen i Ålsgårde får vi straks at vide at vi har vundet 8-0! Hillerød har åbenbart glemt at de skal have skakspil og kampleder med. De når dog at komme frem med få minutters forsinkelse, og kampen kan gå i gang. Min modstander er godt nok endnu ikke mødt op, men ellers er Hillerød fuldtallige. René har forberedt sig på siciliansk imod Peter Svendsen, men kommer i tvivl og spørger Henrik, hvad Peter plejer at spille mod 1.e4. “Russisk” lyder svaret. René indser at hans forberedelser er spildte og undviger russeren med 2.Lc4.
Mens jeg går og venter på at modstanderen dukker op, så bliver der tid til at følge med i de andre partier. René har kortvarigt en merbonde, men må give den tilbage igen. Henrik har forberedt sig på at møde 1.e4, men Palle spiller 1.c4, og det bliver afbytningsvarianten i kongeindisk. Det er Henrik ikke tilfreds med, da det er svært for sort at få noget gevinstsøgende spil i gang. Daniel var forberedt imod Tarrasch varianten (3.Sd2) i fransk. Hans spiller 3.Sc3, så Daniels forberedelser var også forgæves. Han har dog hurtigt mindst udligning af hvids åbningsfordel. Per vinder en bonde og kan spille ret risikofrit på gevinst. Finn L spiller til gengæld skidt, og er heldig med ikke at være materielt bagud. Jeg møder ham uden for spillelokalet, hvor han fortæller mig at modstanderen overså en simpel officersgevinst. Hos Lars og Finn H er der endnu intet afgjort.

Efter en time tilkalder jeg kamplederen, som kan konstatere at min modstander ikke er mødt op. Et nemt point til formanden. Selv om det aldrig er særligt sjovt at vinde uden kamp, så giver det lidt moral til holdet, for vi er kortvarigt oppe på 1. pladsen. Jeg aftaler med Lund at være “spion” og rapportere til ham, så snart der sker noget. På 8. brættet må Hørsholm tage remis ved trækgentagelse, og de kommer dermed foran os igen. Birkerød kommer også på tavlen, da deres 7. bræt sætter mat. Jeg går i kantinen og køber en øl, for det kan godt blive en lang dag.

I et stykke tid ser det ikke specielt lyst ud for os. I toppen kæmper vi med små fordele, mens Finn L, Lars og Finn H alle står noget i underkanten. Det bliver dog bedre da Lundini gør sit stakit komplet. Det ser ud til at han er ved at tabe merbonden og modstanderen får modspil, men “den brutale mand” har styr på situationen. Han skakker kongen ud på brættet og afgør partiet. Birkerød bringer sig på 2-0, men så fejler deres 6. bræt grumt imod en 1400-mand, og må dermed ned. Det giver håb om at vi ikke behøver at vinde alt for stort. Hørsholm sætter også hurtigt nogle point til, og er pludselig bagud 1½-2½.

René udnytter at Peter Svendsen som sædvanligt kommer i vanvittig tidnød. Stille og roligt bliver fordelen udbygget, og alt fusk bliver afvist. 3-0 føring og det ser igen fornuftigt ud for os. En spøgefugl foreslår at finde alle mobilnumre på Birkerød og Hørsholm-spillere, og så ringe til dem, for det kunne jo være at en af dem, havde glemt at slukke mobilen.

Daniel udbygger føringen til 4-0, da Hans velvilligt går ind i et bondeslutspil, hvor en af Daniels bønder kontrollerer 3 hvide bønder, og så kan Daniel roligt føre sin fribonde frem. Imens bringer Birkerød sig foran 4-1, men det er bestemt ikke klart at de kan vinde de resterende partier. I bunden står Finn H stadig tvivlsomt, mens Lars nok bør kunne holde remis trods en bonde nede. Henrik arbejder målrettet på at få fordel, og modstanderen er på vej i tidnød.

Finn L tager remis ved trækgentagelse efter et ret uskønt parti. Som nævnt skal Finn nok være mest tilfreds med remis i det parti, men godt kæmpet i hvert fald. Tidskontrollen ved de 40 træk nærmer sig, og vi står med gode chancer for oprykning. Hørsholm er nu bagud 2-3, mens Birkerød fører 5-1. Begge deres to sidste partier ligner heldigvis døde remiser. Det betyder at vi skal have 1½ point i de sidste 3 partier.

Henrik får endelig udbytte af sit tålmodige spil og hapser et par bønder samtidigt med at modstanderen er i kraftig tidnød. Han forsøger at fuske, men Henrik er kold, og afgør partiet med en afdækker. Heromkring ophører al normal tankeaktivitet hos undertegnede, der dårligt nok tør se afslutningen.

Lars skaffer det halve point, der umiddelbart ser ud til at være nok for os. Han kæmper længe med en bonde nede, men får afviklet til slutspil med uligefarvede løbere, og har ingen reelle problemer med at holde remis.

Kort efter tager Birkerød remis på 5. brættet, og sagen er klar: Enten skal Finn H tage point i en stilling, hvor han står i underkanten, eller også må Birkerød max. få et halvt point på 1. bræt. Heldigvis er slutspillet stendødt remis, men vi frygter til det sidste at Allerød-manden spiller for hårdt på gevinst og ender med at tabe. Til sidst bliver remisen dog taget…… FSS ER I 2. DIVISION!!! Glade FsS’ere trykker hinanden på næven og uddeler klap på skuldrene. Lykønskninger fra de øvrige klubber og vi sender et par varme hilsener til Allerøds folk, der gav os lidt af en håndsrækning. Birger Hagstrøm kvitterer med at så tvivl om oprykningen nu er helt sikker, da Hørsholm stadig kan nå samme antal BP og MP som os. Vi har dog vundet 5-3 i det indbyrdes opgør, så vi er i gang med fejringen, og Hørsholm afgiver i øvrigt en remis mere kort efter, så nu er vi i hvert fald bedst på BP.

For andet år i træk sidder Finn H tilbage med det sidste parti, der pludseligt er blevet ligegyldigt i forhold til stillingen. Finn kæmper længe, men bliver metodisk trængt tilbage af Ole Rasmussen, der spiller et godt parti og tager hele pointet. Ros til Finn for forbilledlig fight. Jeg sender en sms til René, der desværre måtte tage hjem inden det var afgjort. Derefter griber jeg muldvarpen og giver en velfortjent omgang til holdet.
I kantinen er humøret højt, og der fortælles historier om dengang FsS sidst var i divisionen. Lars sammenligner oprykningen med den i 1982, hvor det også flaskede sig for holdet i sidste runde.

Nåh ja, vi skal ikke glemme rundetælleren/indpiskeren/holdlederen Lundini, der scorede 7/7. Selv om han fik 6 hvide partier og han mødte både juniorer og piger ;-), så er 7/7 i M-rækken stadig en fremragende præstation, som udløser en præmie fra 8. HK. Hans præstation skal dog ikke overskygge Henrik og Daniel, der begge lavede flotte 5/6. Det var faktisk en god præstation af hele holdet, og kun et par af reserverne scorede under 50%.

I 6 forsøg har klubben kun undgået nedrykning fra divisionen en enkelt gang, men det antal skulle gerne fordobles til næste år. Vi ser i hvert fald frem til udfordringen.

Nogle billeder fra kampen:
070325-01
1. til 4. bræt: René, Henrik, (formanden/fotografen) og Daniel.

070325-02
5. til 8. bræt: Per, Finn L, Lars og Finn H.

070325-03
Gode spilleforhold ved fællesafslutningen i Ålsgårde.

070325-04
Skemaet fortæller at oprykningen er i hus! Hverken Birkerød eller Hørsholm kan nå vores 37 point.
(Det er FsS, der står som nr. 2 fra oven).

070325-05
De glade oprykkere: Forrest fra venstre: Finn L, Thomas L og Finn H. Bagerst fra venstre: Lars, Henrik, Daniel og Per.
René var nødt til at tage tidligt hjem, og kom derfor ikke med på billedet.

(Der er ingen grund til at justere på skærmens indstillinger. Vi ser faktisk sådan ud!).

Se også:
Hillerøds referat

Frederikssund 2-Helsingør 3 4-4
9. november 2006

Finn Larsen 1835 Henrik Mortensen 1975 0-1
Finn Holm 1394 Dennis Madsen 1551 0-1
Valdemar Engmann 1420 Jürgen Goos 1549 1-0
Stefano Sias 1463 Leo Nielsen 1531 ½-½
Bendt Laursen 1279 Jan Petersen 1511 ½-½
Verner Engmann 1297 Robert Jourdan 1389 1-0
Aage Brems-Pedersen 1086 Jørgen Persson 1341 ½-½
Thomas Andersen 1000 Teit Jensen 1128 ½-½

Af: Thomas Larsen

Med hiv og sving lykkedes det endnu engang at stille med et 8-mands 2. hold. Heldigvis er det nogle ret stabile folk vi har på 2. holdet, så det skal nok lykkes at gennemføre sæsonen uden større problemer.

Første kamp var imod Helsingør 3, der nok må betegnes som favoritter til at vinde B-rækken. Vores mål må være mere beskedent – en plads i top 3 vil være rigtigt flot. Ikke desto mindre leverede holdet et rigtigt flot resultat, selv om Helsingør havde mindst 68 ratingpoints mere på alle brædder.

Finn L soldede en officer væk i åbningen, og var derefter aldrig i nærheden af at få point.

Finn H stod egentlig ok, men lavede så en kæmpebuk, der tillod modstanderens dronning at trænge ind i kongestillingen.

Valdemar snuppede en bonde i åbningen uden at modstanderen samtidigt formåede at få noget særligt spil for den. Senere fik han et par bønder mere forærende, og han kunne nemt tage slutspillet til gevinst.

Stefano havde en overgang en merbonde, men han måtte give den tilbage igen, og der blev afviklet til et nærmest dødt tårnslutspil. Der blev dog spillet længe inden man til sidst sluttede fred.

Bendt så ud til at være lidt på hælene, og uglerne mente at han var ved at gå mat. Han fandt heldigvis det eneste forsvar og havde derefter ikke problemer med at holde tårnslutspillet remis.

Verner mistede ret hurtigt en bonde, men måtte i stedet forsvare sig hårdt da modstanderen valgte at give bonden tilbage for at få angreb. Angrebet fusede ud, og i stedet kunne Verner slå kontra på det helt rigtige tidspunkt.

Aages parti var ret omskifteligt, og begge parter havde deres chancer for at vinde partiet. Han mistede lynhurtigt en kvalitet, for så lidt senere at få en officer forærende. Stadig stod Aage noget i underkanten, men han kæmpede godt og kom i slutspil, som modstanderen mishandlede så meget at Aage havde et par gode gevinstchancer, som desværre blev misset.

Thomas A fik hurtigt afviklet til et lige slutspil, og så tog man fornuftigt nok remis.

Ølstykke-Stenløse 1-Frederikssund 2 6-2
28. november 2006

Tommy Jensen 1841 Finn Larsen 1835 0-1
Klaus Bauer 1722 Svend Åge Jensen 1838 1-0
Erik Rasmussen 1553 Valdemar Engmann 1420 ½-½
Poul Bauer 1635 Stefano Sias 1463 ½-½
Palle Jæger 1571 Bendt Laursen 1279 1-0
Michael Jensen 1332 Verner Engmann 1297 1-0
Bjarne Frederiksen 1332 Aage Brems-Pedersen 1086 1-0
Hardy A. Nielsen 1260 Thomas Andersen 1000 1-0

Af: Thomas Larsen

2. holdet startede sæsonen mod de to stærkeste hold i B-rækken. Efter et rigtig godt resultat mod Helsingør fik de ørene i maskinen mod vores naboer fra Ølstykke-Stenløse. I de næste kampe bliver modstanden sikkert noget svagere.

Finn L spillede et godt parti og fik hævn for et nederlag til samme modstander sidste i sæson. Han kombinerede sig til en bonde i midtspillet og holdt derefter balancen i de efterfølgende forviklinger. Det endte i slutspil med de tunge officerer, men Finn havde et par fribønder og kunne blot stille og roligt bytte de sidste officerer af for at sikre pointet.

Svend Åge spillede friskt og aktivt, men fik desværre sat en officer i slag kort inden tidskontrollen, der fra denne sæson ligger ved træk 32 i A-, B- og C-rækken.

Valdemar fik remis, selv om det holdt hårdt. Modstanderen fik et farligt angreb via f-linien, men fandt heldigvis ikke de afgørende træk og Valdemar kunne derfor holde sammen på stillingen.

Stefano tog endnu en gang en stensikker remis. Efter at det meste træ var ryddet af brættet endte man i et lige slutspil (T+T+L til begge parter), hvor det var nærmest udsigtsløst for begge parter at forsøge at gå efter gevinsten.

Bendt (vikarierende holdleder) kæmpede forbilledligt for at hive et halvt point hjem til holdet. Men ak! Netop som modstanderen overspillede springerslutspillet og Bendt pludselig stod til gevinst, så faldt vingen og Bendt måtte notere et 0.

Verner var længe rigtigt godt med i sit parti, men kom i tårnslutspil med en bonde for lidt. Det var ikke helt umuligt at det kunne holdes, men så tillod han at tårnene blev byttet af, og dermed var det parti reelt ovre.

Aage satte en officer rent i slag, og var derefter aldrig i nærheden af at få point.

Thomas A kom også hurtigt galt af sted, selv om at både han og Aage skal roses for god kampvilje i ellers håbløse stillinger.

Hillerød 4-Frederikssund 2 3½-4½
16. januar 2006

Kim Alex Olsen 1687 Finn Larsen 1835 0-1
Erik Hvalsøe 1410 Svend Åge Jensen 1838 0-1
Stig Ali Lenskjær 1354 Finn Holm 1394 ½-½
Peter Langer 1398 Valdemar Engmann 1420 1-0
Hans Henrik Hviid 1406 Stefano Sias 1463 ½-½
Mogens Demant 1294 Bendt Laursen 1279 ½-½
David Kinch Palvig 1392 Aage Brems-Pedersen 1086 1-0
Evald Eskildsen 1000 Thomas Andersen 1000 0-1

Af: Thomas Larsen

Efter hård modstand i de første par runder skulle 2. holdet så møde bundproppen Hillerød 4. Det blev en tæt kamp, som kunne være faldet ud til begge sider, men det var altså Frederikssund, der tog stikket hjem.

Finn L spillede et rigtigt nydeligt parti. Kim Alex Olsen er ellers altid en farlig mand at møde, men Finn fik hurtig en solid fordel – både materielt og stillingsmæssigt – og han afviste alle desperate fuskeriforsøg.

Svend Åge blev udsat for kongegambit. Det har han helt check på hvordan det skal spilles, så fordelen var nærmest afgørende allerede efter ca. 15 træk. I træk 21 blev der endelig givet op, da Svend Åge havde løberparret og tre merbønder.

Finn H fik efter eget udsagn lavet noget rigtigt rod i åbningen, men hev trods alt en remis i land.

Valdemars noteringsliste har jeg desværre ikke fået fingre i. Den er på mystisk vis forsvundet, så jeg må bare konstatere at det ikke blev til point for Valdemar i dette parti.

Stefano er blevet en meget solid mand at have på 2. holdet, og igen blev det til remis. Et meget retfærdigt resultat set ud fra partiets forløb.

Bendt stod fornuftigt, da modstanderen pludseligt ofrede et helt tårn for at få kongeangreb. Bendt fandt ikke den helt rigtige manøvre, der kunne have vundet partiet for ham, og i stedet måtte han nøjes med remis ved trækgentagelse.

Aage fik bragt dronningen lidt for tidligt i spil, og det blev straffet af en velspillende modstander.

Thomas A snuppede en bonde da modstanderen lavede et ulovligt træk og efterfølgende var nødt til at rykke kongen pga. “rørt brik” reglen. Thomas stod bedst, men spillede alt for passivt, og han manglede pludselig et par bønder. Modstanderen snuppede en bonde mere, men han havde ikke set hvad Thomas havde set, nemlig en overraskende mat i 1.

Med sejren er 2. holdet nu på 4. pladsen i B-rækken.

Se Hillerøds referat her

Frederikssund 2-Allerød 4 4-4
8. marts 2006

Svend Åge Jensen 1838 Jannik Skou 1691 ½-½
Finn Holm 1394 Lars K. Johansen 1606 ½-½
Valdemar Engmann 1420 Johannes Jensen 1347 ½-½
Stefano Sias 1463 Steen Hagstrøm 1452 ½-½
Bendt Laursen 1279 Leif Pedersen 1218 1-0
Verner Engmann 1297 Hardy Hansen 1160 1-0
Aage Brems-Pedersen 1086 Jeppe Hallgreen Petersen 1150 0-1
Thomas Andersen 1000 Joachim Holm Knudsen 1000 0-1

Af: Thomas Larsen

2. holdet mødte et af topholdene i B-rækken, men efter kampen var det os, der havde mest grund til ærgrelse over en uafgjort kamp.

Svend Åge stillede op til kongeangreb, men blev dog tvunget lidt tilbage igen. Han ofrede stærkt en kvalitet, som han fik tilbage med et par merbønder, og slutspillet burde nok have været vundet. Desværre svigtede Svend Åges slutspilsteknik, og han måtte nøjes med remis.

Finn H tog en hurtig remis efter kun 10 træk, og var godt tilfreds med det. Senere fandt vi ud af at modstanderen havde taget fejl af vores Finn’er, og troede at han mødte en 1800-mand.

Valdemar udnyttede en overseelse fra modstanderen, der følte sig nødsaget til at ofre en kvalitet. Valdemar ofrede senere tilbage til et fordelagtigt slutspil, der dog var sværere at spille end uglerne umiddelbart troede, så også her måtte vi nøjes med remis trods fordel undervejs.

Stefanos remis var også ret hurtig. Her nåede man dog at spille 25 træk inden der blev sluttet fred. Igen var uglerne hurtigt ude og mente at han burde have spillet videre, og jeg er nok tilbøjelig til at være enig, selv om der ikke var noget direkte afgørende i slutstillingen.

Bendt snød modstanderen for et helt tårn. Undervejs måtte han aflevere noget af det vundne materiale tilbage, men pointet var aldrig i fare og Bendt sluttede af med at sætte mat.

Verner så ikke umiddelbart ud til at stå bedst indtil modstanderen noget uforståeligt valgte at ofre en officer, samtidigt med at det gav Verner afgørende angreb.

Aage mødte samme juniortalent, som han fik stryg af sidste år, og resultatet blev det samme. Han havde ellers chancen for at vinde materiale i åbningen. Den chance blev dog misset, og i stedet var det Aage, der måtte af med et tårn.

Thomas A kom fra åbningen og ind i midtspillet uden de store skrammer. Modstanderen stillede op til kongeangreb, og Thomas fandt ikke de rigtige forsvarstræk og måtte ned.

Flere gode stillinger blev ikke rigtigt udnyttet og Allerød skal nok være mest glade for 4-4.

Frederiksværk 1-Frederikssund 2 5½-2½
29. marts 2006

Flemming Stald 1850 Svend Åge Jensen 1838 1-0
Poul Christiansen 1707 Finn Holm 1394 1-0
Kaj Evald Andersen 1488 Valdemar Engmann 1420 0-1
Emil Michelsen 1390 Stefano Sias 1463 1-0
Martin Møller Pedersen 1219 Bendt Laursen 1279 0-1
John Uhrskov Christensen 1229 Verner Engmann 1297 1-0
Søren Ellegaard 1175 Aage Brems-Pedersen 1086 1-0
Søren Gad 1250 Thomas Andersen 1000 ½-½

Af: Thomas Larsen

Til trods for at B-rækken har været ret tæt i denne sæson, så var det mere eller mindre afgjort at Ølstykke-Stenløse 1 og Allerød 4 ville tage de to første pladser. 2. holdet kunne så slutte på alt fra 3. til 6. pladsen, så lidt var der da at kæmpe for imod Frederiksværk. Desværre blev det til et klart nederlag, men sidstepladsen blev da i det mindste undgået.

Svend Åges parti har jeg endnu ikke fået fingre i. Det jeg forstod på ham efter partiet var at han havde tabt på tid, da han åbenbart havde misforstået noget mht. visningen af tid på digitaluret.

Finn fik opstillet en rigtig god stilling, men missede chancen for materialegevinst. I stedet kunne modstanderen med afgøre partiet med et stærkt fremstød i centrum.

Valdemar spillede som sædvanligt ret utraditionelt, og det var ikke ligefrem klart hvem der stod bedst. Han forsøgte sig med et alt-eller-intet angreb, og pludselig var der mat i 2.

Stefano spillede et vildt parti, da modstanderen ofrede en springer for angreb. I tidnøden lykkedes det ikke for Stefano at finde det rigtige forsvar og han måtte opgive.

Bendt præsterede et rigtigt godt parti, hvor han udnyttede at modstanderen svækkede kongestillingen unødigt. Der var en enkelt forbedring til det afsluttende angreb, men ellers var det en nydelig nedspilning da chancen bød sig.

Verner var oppe imod en mand med maksimumpoints i holdturneringen, og det blev det ikke lavet om på. Verner stod eller glimrende i det meste af partiet indtil han tog en forgiftet bonde, og så var det parti reelt forbi.

Aages parti var kompliceret. Han kom dog i slutspil med et helt tårn i overskud. Modstanderen havde nogle farlige fribønder, og først kostede det et tårn og derefter var slutspillet bare tabt.

Thomas A stod ikke specielt godt, men hvad gør det når hans remistilbud blev modtaget.

2. holdet endte som nr. 5. Det kunne sagtens have blevet en placering eller to højere, men trods alt en godkendt indsats igennem sæsonen.